Premeňte vašu spálňu na oázu relaxu


Produkty / Čtvrtek, 3 ledna, 2019

Na úvod si pripomenieme, že spálňa je v prvom rade určená na oddych a regeneráciu. Aby ste sa dostatočne dobre vyspali, musíte sa v nej cítiť pokojne. Práve preto by ste sa mali vyhnúť veľmi výrazným farbám stien, či dekorácií. Tie by vašu myseľ podvedome nabádali k nejakej činnosti. Naopak, zvoľte upokojujúce farby, ktoré zjednotia interiér. Môžete použiť ako pastelové odtiene, tak aj hnedé či béžové odtiene.

noční stolek

Posteľ – kráľovná miestnosti


Pri zariaďovaní spálne sa v prvom rade poobzerajte po kvalitnej a pohodlnej posteli. Hlavnými faktormi, ktoré by vás mali ovplyvniť nie je štýl či prevedenie, ale naopak výška, dĺžka a šírka postele. Všeobecne uvádzaná je šírka 80 cm pre jednu osobu. Pokiaľ však praktizujete Feng shui, jednolôžku sa oblúkom vyhnite. Veľká posteľ vám podľa povery pomôže pritiahnuť lásku do života. čo sa týka dĺžky – vhodná posteľ by mala mať minimálne o 25 cm viac než vy. Práve tieto parametre totiž ovplyvňujú kvalitu spánku a tiež celkové pohodlie v spálni. V neposlednom rade sa poobzerajte aj po kvalitnom rošte a matraci. Posteľ by spolu s matracom mala mať od 45 do 55 cm. S výberom samotného matracu sa príliš neponáhľajte. Dôkladne si premyslite, či chcete matrac iba jeden, alebo radšej dva. Berte na zreteľ, že dva oddelené matrace vám uľahčia výmenu posteľnej bielizne. Nezabudnite tiež posteľ umiestniť tak, aby ste k nej z oboch strán mali čo najjednoduchší prístup.

Nočný stolík – sluha kráľovnej

Ak by sa stalo, že by ste museli mať v spálni iba dva kusy nábytku, tak by to okrem postele mal byť práve nočný stolík. Priestor naoko zútulní, ale určite oceníte aj jeho využiteľnosť. Nočné stolíky by mali byť po oboch stranách postele a dizajnovo by mali ladiť. V poslednej dobe sa však rozmohol trend, že každý z partnerov má nočný stolík podľa svojho vlastného výberu. Dodržať by sa však malo pravidlo, že by mali byť výškovo rovnaké (nezabudnite, že stolík má byť o čosi vyšší od postele). Ak máte starosti, kam budete odkladať nepotrebné vankúše, zaobstarajte si pred posteľ prednožku.

postel

Úložné priestory – komody a skrine


V spálni by ste mali mať dostatok úložného priestoru na vaše oblečenie. Veľkosť skrine si zvoľte na základe množstva textilu, ktoré v domácnosti máte. Ideálne by bolo nechať si vyrobiť samostatný šatník, avšak takýto typ luxusu si môže dovoliť len málo z nás. Ak si zaobstaráte posteľ s úložným priestorom, tak získate ďalšie miesto pre sezónne oblečenie, či dokonca športové náradie. Priestor tiež dokáže dotvoriť komoda vo farbe postele, ktorá dokáže uschovať posteľnú bielizeň, uteráky či dokonca ponožky.